Kennisclip of podcast opnemen

Kennisclips en podcasts kunnen een waardevolle toevoeging zijn in je onderwijs. In dit artikel leggen we uit waneer je ze kunt gebruiken en waar je terecht kunt voor hulp.

Waarom?

Kennisclips zijn geschikt om basisconcepten uit te leggen die studenten lastig vinden. Ook zijn ze handig als instructie bij een lastige opdracht of voor het juiste gebruik van specifieke apparatuur.

Podcasts zijn geschikt voor verdieping van onderwerpen. Je kunt ze gebruiken als achtergrondkennis of bronmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan een interview met een expert.

Wat?

Kennisclips zijn video’s van ongeveer 7 minuten waarin een specifiek onderwerp of casestudy wordt uitgelegd. Het is dus geen vervanging van een hoorcollege of praktijkles.

Hoe?

Een goede kennisclip of postcast maken is veel werk. Kijk daarom eerst of je gebruik kunt maken van bestaand materiaal. YouTube en Ted staan vol mooie video’s. Voor podcasts kun je terecht op Spotify of Apple Podcasts. Tip: voeg het materiaal toe aan je course via Interactive video of Interactive audio zodat je een inleidende tekst, vragen of een discussie kunt toevoegen. Dit activeert studenten en geeft ze richting.

Zelf opnemen
Aan het opnemen van een kennisclip of podcast in een studio zijn kosten verbonden. Is je kennisclip of podcast voor een kleine doelgroep? Of is de inhoud slechts voor een beperkte tijd te gebruiken? Dan kun je overwegen om zelf een video op te nemen. In deze video wordt uitgelegd hoe je een kennisclip maakt op basis van je presentatie in Powerpoint. Tip: Huur bij de uitleenbalie een goede camera en microfoon.

Kennisclips op basis van tekst
Met programma’s als Synthesia en fliki.ai maak je eenvoudig kennisclips op basis van tekst. De tekst wordt omgezet naar spraak en je kiest zelf wat voor (bewegend) beeld je erbij wilt tonen. Het is ook mogelijk om een video te genereren van een artikel. Het grote voordeel is dat je geen studio nodig hebt, geen takes opnieuw hoeft in te spreken en dat de inhoud gemakkelijk aanpasbaar is. In onderstaande video zie je hoe het werkt:

 
HvA studio
Is je kennisclip of podcast voor een groter publiek en langere tijd te gebruiken? Dan kun je terecht in de studio van de HvA. Opnemen, monteren en publiceren gebeurt onder begeleiding van deskundige collega’s. Meld je aan via het formulier Aanvraag webcollege. Aan het opnemen zijn  kosten verbonden, die vind je op Webcolleges onder Tarieven. Tip: bereid je verhaal goed voor en/of neem meerdere kennisclips achter elkaar op om de kosten te reduceren.

Extra hulp nodig? Huur een student in
Docenten kunnen opdrachten plaatsen op Campus Creators om een student in te huren. Studenten kunnen helpen bij het filmen, monteren of uitzoeken van locaties.

https://www.youtube.com/watch?v=1WpGKZzdtsQ