Tip: SOS Nieuwe medewerkers

Welkom bij de HvA en de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI)!  

Als nieuwe medewerker komen er veel afkortingen en begrippen op je af. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. In de Survivalgids Onderwijs & ICT v1.2 proberen we je op weg te helpen. Hoe is FDMCI georganiseerd? En waar kan je welke informatie vinden? Download hem snel!

Heb je ICT vragen? Kijk dan op de pagina ICT-hulp!  

Daarnaast staat deze website boordevol inspiratie over het geven van onderwijs en verschijnt er elke twee weken een nieuwe blended learning tip of voorbeeld uit de praktijk.  

In september en oktober vinden er DLO trainingen plaats over:

  • Lesgeven via MsTeams
  • Beoordelen in Brightspace

Schrijf je snel in via deze link!

 

Afkorting Begrip Uitleg
A-Z-lijst Deel van het intranet Op de A-Z lijst vind je informatie over praktische zaken van de HvA en van FDMCI die je als medewerker nodig hebt. Denk aan ruimtes reserveren, printen, het jaarrooster etc.

https://az.hva.nl/medewerkers/dmci/a-z/az.html

Brightspace (BS) Learning management system

 

Brightspace is het leermanagementsysteem van de HvA en de kern van de Digitale LeerOmgeving (DLO). Hier staan alle lesmaterialen, leveren studenten opdrachten in en kun je communiceren met studenten en collega’s.  Andere bekende voorbeelden van LMS-en zijn Canvas, Moodle of BlackBoard.

Instructie en handleidingen:

Brightspace Lecturer Course

Let op: Binnen FDMCI worden de begrippen Brightspace en DLO soms als synoniem gebruikt.

BDB Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid De Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) is een landelijk erkende didactische onderwijsbevoegdheid voor docenten in het Hoger Beroepsonderwijs. Deze volg je als beginnend docent bij de HvA-academie.
DLO Digitale Leeromgeving. De DLO is het geheel van systemen of applicaties dat het onderwijs ondersteunt. Brightspace is het kernsysteem van de DLO. De DLO omvat naast Brightspace didactische tools, zoals van Feedbackfruits en het plagiaatcontrolesysteem Ouriginal. Deze tools zijn aan Brightspace gekoppeld en kunnen binnen Brighspace worden ingezet. Andere applicaties zoals MS Teams, Wooclap en Padlet zijn onderdeel van de DLO, ze worden gebruikt voor het uitvoeren van onderwijs.

Meer informatie over Tools in het onderwijs

Let op: Binnen FDMCI worden de begrippen Brightspace en DLO soms als synoniem gebruikt.

DSPM Digitaal ServicePunt voor Medewerkers. DSPM is het startpunt voor personeelszaken, zoals verlof opnemen en je salarisspecificatie opvragen. Meer info Inloggen
FDMCI Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie. Internet: https://www.hva.nl/faculteit/fdmci/digitale-media-en-creatieve-industrie.html

https://icthva.sharepoint.com/sites/fdmci

IM FDMCI Stafafdeling Informatiemanagement van FDMCI. Ondersteuning voor ICT-diensten vanuit FDMCI (in aanvulling op ICTS). Meer info:
https://olab.fdmci.hva.nl/ict/ict-informatievoorziening/
ICT-balie/ uitleenbalie Bij de ICT/AV-uitleenbalie kan je terecht voor het lenen van ICT (laptops, tablets etc) en AV-middelen (audio en video). De ICT-balie biedt ondersteuning voor MacBooks zover de kennis reikt. Apple-producten moeten officieel geheel zelf worden ingericht én onderhouden.

BPH 02A21

ICT/AV uitleenbalie

ICTS ICT Services Dit is de algemene ICT-afdeling van de HvA, waar je terecht kunt met vragen over je laptop (geen Macbook), inloggen (en tweestapsverificatie), mail etc. Neem contact op via:

ICTS Selfserviceportal:

of

servicedesk-icts@hva.nl.

Innovatie- partners De Innovatiepartners werken samen met faculteiten aan onderwijsinnovatie en ICT.
Key-user Een key-user is een docent van jouw opleiding en het eerste aanspreekpunt voor vragen over Brightspace en soms ook andere applicaties.
LMS Leermanagementsysteem Het LeerManagementSystem is de kern van de Digitale LeerOmgeving (DLO). Hier staan alle lesmaterialen, leveren studenten opdrachten in en kun je communiceren met studenten en collega’s.  De HvA gebruikt Brightspace als LMS. Andere bekende voorbeelden van LMS-en zijn Canvas, Moodle of BlackBoard.
Mijn HvA Intranet Op Mijn HvA vind je nieuws en mededelingen, maar ook links naar alle informatie binnen de organisatie zoals de A-Z lijst, beleid, DPSM, Brightspace etc.

https://icthva.sharepoint.com/sites/mijnhva#/

MS 365

Microsoft 365

Office 365

Microsoft 365 bestaat uit een groot aantal tools voor onderwijs en samenwerken met collega’s. De belangrijkste applicaties zijn: MS Teams, Word en Outlook.

https://icthva.sharepoint.com/sites/Microsoft365

O&O FDMCI Stafafdeling Onderwijs en Onderzoek van FDMCI Adviserende afdeling die opleidingen en FDMCI ondersteunt in ontwikkelen van onderwijs en het adviseren over onderwijs- en onderzoeksbeleid.

https://olab.fdmci.hva.nl/onderwijs/over-ons/

Sharepoint

 

Sharepoint Op Sharepoint vind je intranetwebsites met informatie. Verder gebruiken we Sharepoint om documenten op te slaan in de cloud en te delen met collega’s.